Zappsite

Dé startpagina van Nederland – ZappSite.nl

Wat is Dopper?

Dit merk is één van de bekendste ontwikkelaars van duurzame waterflessen. In plaats van plastic flesjes in de winkel te kopen en dan weg te gooien, of misschien een aantal keer te hergebruiken zonder de mogelijkheid ze fatsoenlijk af te wassen, biedt dit merk een alternatief. Hun flessen zijn niet alleen duurzaam, maar ook stijlvol, handig en uniek. Verder wordt een aardig deel van de inkomsten die het bedrijf genereert gebruikt om, via een aan het bedrijf gerelateerde stichting, toegang tot veilig drinkwater te vergroten in delen van de wereld waar dat geen vanzelfsprekendheid is. Doppers missie bestaat uit drie speerpunten:

  • Bewustwording: Dopper streeft ernaar duidelijk te maken dat het eenmalige gebruik van plastic verpakkingen (single use plastic) een overdaad aan afval creëert die relatief eenvoudig gereduceerd kan worden door duurzamere materialen te gebruiken en producten duurzamer te verpakken. Ze willen mensen inspireren om zelf de verandering te zijn die ze in de wereld willen zien.
  • Innovatie: Doppers waterflessen hebben een uniek en stijlvol ontwerp. Ze bieden een kleurrijk assortiment van flessen die op twee plekken uit elkaar te draaien zijn, waardoor je de fles kunt gebruiken als fles om uit te drinken, of als kannetje en bekertje. De mogelijkheid de waterfles in- en uit elkaar te schroeven maakt het tevens een heel stuk makkelijker om het ding ook daadwerkelijk fatsoenlijk schoon te maken; iets wat bij andere plastic flessen vooralsnog niet mogelijk is.
  • Drinkwater: Doppers missie is om door middel van deze bewustwording en hun interessante, nuttige en mooie productlijn geld te genereren om projecten te sponsoren waarmee de toegang tot veilig drinkwater wordt vergroot in gebieden waar dat geen vanzelfsprekendheid is. Om precies te zijn gaat vijf procent van Doppers netto-omzet naar de Dopper Foundation, waarmee ze projecten opzetten om veilig drinkwater toegankelijk te maken door middel van waterpompen in bijvoorbeeld Nepal.

De Dopper Foundation

Deze stichting ontstond uit de verontwaardiging van oprichter Merijn Everaarts over de hoeveelheid plastic afval en met name de hoeveelheid plastic waterflesjes die wordt weggegooid, terwijl er – in ieder geval in Nederland en een hoop andere westerse landen – prima drinkwater uit de kraan komt. Het uiteindelijke kenmerkende ontwerp van de Dopper werd geleverd door Rinke van Remortel, die is afgestudeerd aan de TU Delft. De Dopper is dus zowel als product en als stichting zo Nederlands als wat. De Dopper-waterfles bestaat voor verkoop en gebruik pas sinds 2010, maar is nu al een alom bekend fenomeen in Nederland. In de straat, op festivals en bij mensen thuis: de Dopper-waterfles is overal te vinden. Vijf procent van de vergaarde inkomsten uit verkoop van de Dopper-waterfles gaat direct naar de Dopper Foundation, de stichting die de projecten voor schoon en veilig drinkwater op touw zet en in coördinatie met lokale stichtingen, betrokkenen, professionals en vrijwilligers ter plekke realiseert. Maar dat is niet de enige stroom van inkomsten voor de Foundation: ze krijgen ook geld binnen door middel van sponsors en donateurs. Als Dopper ergens een voorbeeld van is, dan is het wel dat kapitalisme, commercie, filantropie, vrijgevigheid en idealisme elkaar absoluut niet uit hoeven te sluiten. Met die insteek is het waarschijnlijk niet vreemd dat dit merk waterfles veel te vinden is op festivals en evenementen, waar ze hun waterflessen aan de man brengen en het bijbehorende verhaal erbij vertellen. Met slogans en hashtags als ‘be the messenger’ en ‘een waterfles met een verhaal’ maken ze duidelijk dat hun product meer is dan een leuk ontwerpje voor een waterfles: alles staat in dienst van het streven naar een duurzamere wereld, waar meer mensen onbeperkt toegang hebben tot schoon en veilig drinkwater. Dopper biedt tevens openbare kranen op pleinen in de stad, waar je gratis prima veilig drinkwater kunt krijgen. Misschien heb je er al eens eentje op het Utrechtse Janskerkhof zien staan. Ze hebben ook een bijbehorende Water App ontwikkeld, waarmee je dit soort gratis waterpunten in je directe omgeving op kunt sporen. Dopper organiseert en is aanwezig op evenementen en festivals, biedt tips en tricks voor duurzamer leven. Denk hierbij aan recepten, recycleadvies en specifiek advies over watergebruik, zoals het bekende minuutje korter douchen, of het opvangen van koud water wanneer je wacht op warm water, zodat je het koude water later kan gebruiken voor kat, planten of iets anders.

Waar haal je zo’n waterfles?

Een Dopper is een superleuk, goed ontworpen, handig en duurzaam hebbeding dat je prima voor jezelf kunt kopen of cadeau kunt geven aan iemand anders. Ze zijn beschikbaar in een hoop verschillende kleuren – rood, lichtgroen, donkergroen, lichtblauw, donkerblauw, geel, rood, roze, wit, oranje, zwart, paars, noem het maar op – en je kunt zelfs je naam of een boodschap of berichtje op je flesje laten drukken. Bedrijven, organisaties, festivals of evenementen kunnen bijvoorbeeld hun logo en/of slogan op het flesje laten drukken. Natuurlijk kun je een Dopper halen bij de webshop van Dopper zelf, maar je kunt ook terecht op de website waterfleswinkel.nl. Het moge als illustratie dienen voor het succes van Dopper en zijn missie dat er inmiddels webwinkels zijn die waterflessen verkopen. Op waterfleswinkel.nl vind je Doppers van staal, sporttuutjes voor je Dopper en zelfs een Dopper family pack. Wat je in de Dopper webshop vindt, vind je ook hier. Natuurlijk heeft deze webwinkel een prachtig webwinkelkeurmerk en kun je er zowel met iDeal als met PayPal betalen. Naast Dopper biedt waterfleswinkel.nl nog een hele hoop andere producten. Neem zelf een kijkje en verduurzaam je waterconsumptie en die van de rest van de wereld!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn