De koelcel, iedereen die in de horeca werkt heeft er vast wel eens van gehoord. Een dergelijke cel is een afgesloten ruimte die gekoeld wordt tot een temperatuur vlak boven het vriespunt. Het koelen is het belangrijkste, aangezien de koelcel vooral wordt gebruikt door bedrijven die met bederfelijke waren werken. Een koelcel moet dus van goede kwaliteit zijn, daar komt het op neer. Maar waar kun je een koelcel aanschaffen die aan de eisen van kwaliteit voldoet? En wat is precies het verschil met andere koelapparaten?
Wat is precies het verschil tussen een koelcel en andere koelapparaten?
Hoewel de functie van een koelcel in grote lijnen vergelijkbaar is met die van een koelkasten koelbox of diepvriezer is deze in tegenstelling tot de genoemde machines niet bedoeld voor huishoudelijke doeleinden. Daarnaast is deze doorgaans ook niet verplaatsbaar, de koelcel maakt namelijk normaal gesproken deel uit van een gebouw waar deze in staat. Soms is de cel niet mer verplaatsbaar. Dat is het geval als deze deel uitmaakt van bijvoorbeeld een schip maar de cel is eveneens niet verplaatsbaar als deze de vorm heeft van een zeecontainer. De koelcel is vaak wel goed geïsoleerd en per volume is deze zuiniger met energie dan een koelkast is. Waar worden koelcellen met name voor gebruikt? Voor onder meer de volgende doeleinden:
- De opslag van bederfelijke voedingsmiddelen
- Het bewaren van medicijnen
- Opslag van lichamen van overledenen
Voor alle doeleinden is het van belang dat de koelcel goed koelt zodat de voedingsmiddelen niet bederven. Maar ook bepaalde medicijnen voor de farmaceutische industrie moeten worden bewaard in ruimtes waar een bepaalde temperatuur heerst. Natuurlijk is het ook van belang bij de opslag van lichamen van overledenen, dat spreekt voor zich.