Zappsite

Dé startpagina van Nederland – ZappSite.nl

Wanneer is een legionella beheersplan nodig?

Er zijn een groot aantal type bedrijven en instellingen die verplicht zijn om een legionella beheersplan te hebben. Je kunt daarbij denken aan openbare instellingen zoals ziekenhuizen. Daar is het natuurlijk van groot belang dat de kwaliteit van het water goed is en dat mensen er niet ziek van kunnen worden. Maar ook in bijvoorbeeld sportclubs geldt dit, zeker als mensen daar na het sporten de mogelijkheid hebben om te douchen. BioLab is een gecertificeerd bedrijf dat voor jou zo’n legionella beheersplan kan opstellen. Zij komen bij je langs en voeren alle benodigde controles uit, en maken daar vervolgens een rapport van waarmee jij kunt aantonen dat je netjes aan alle voorwaarden hebt voldaan. Dit rapport heb je echt nodig, want als er iemand onverhoopt toch een legionellabesmetting oploopt dan moet jij kunnen bewijzen dat je er alles aan hebt gedaan om dat te voorkomen. Met een goed uitgevoerd legionella beheersplan is de kans echter minimaal dat dat gebeurt, omdat je leidingen en de kwaliteit van het water dat door jouw gebouw stroomt constant in de gaten worden gehouden. Met de hulp van BioLab hoef je je dus totaal geen zorgen meer te maken over de eventuele aanwezigheid van legionella, want zij houden de waardes nauwgezet in de gaten.

Uit welke onderdelen bestaat een legionella beheersplan?

In zo’n legionella beheersplan van Biolab zijn diverse stappen opgenomen die er voor moeten zorgen dat de kans op een legionellabesmetting zoveel mogelijk wordt uitgesloten. Enkele van deze stappen zijn bijvoorbeeld:

  • Het nemen van een periodieke legionella monstername
  • Het meten van de watertemperatuur op verschillende plekken
  • Een keerklepcontrole
  • Het zorgvuldig spoelen van de waterleidingen

Al deze stappen worden met zorg uitgevoerd en in het eerdergenoemde rapport vastgelegd. En mocht er blijken dat het gehalte legionella toch de hoog blijkt dan kan het legionella beheersplan worden aangepast en aangescherpt. BioLab.nl vertelt jou altijd hoe de zaken ervoor staan en wat er moet gebeuren om de veiligheid van de gebruikers van het gebouw opnieuw te kunnen waarborgen met betrekking tot legionella. En dat is een prettig gevoel, niet?

Verbeter de water- en luchtkwaliteit in jouw gebouw

Je kunt BioLab overigens niet alleen inhuren voor zo’n legionella beheersplan, maar ook voor het reinigen van de lucht die in het gebouw circuleert. Dit is vooral belangrijk bij grote gebouwen, want de kleinere zijn op zich wel makkelijk te luchten en ventileren. Maar als we spreken over ziekenhuizen of bijvoorbeeld grote kantoorpanden, dan is luchtzuivering wel een puntje van aandacht. Je wilt namelijk wel dat de gebruikers van het pand constant zuivere en schone lucht inademen, of het nu patiënten zijn of medewerkers, dat maakt niks uit. Gezonde lucht is vrij van bijvoorbeeld fijnstof en allergenen. Natuurlijk is het onmogelijk om deze geheel uit de lucht te verwijderen, maar je kunt met een goede luchtzuivering en ventilatie wel zorgen dat de lucht zo schoon mogelijk is, en dat maakt al een groot verschil. BioLab kan eventueel tegelijk met het uitvoeren van het legionella beheersplan de ventilatiekanalen reinigen en controleren of deze nog naar behoren werken. Zo sla je twee vliegen in één klap en voldoe je gelijk aan alle eisen met betrekking tot de water- en luchtkwaliteit in jouw pand.  

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn