Zappsite

Dé startpagina van Nederland – ZappSite.nl

Hoe hoog zijn makelaarskosten?

Of je nu een huis wilt kopen of verkopen, de makelaarskosten zijn een belangrijk punt om rekening mee te houden. Je wilt natuurlijk goed geholpen worden bij het hele (ver)koopproces, maar tegelijkertijd wil je ook niet dat de kosten de pan uit rijzen. Het is daarom goed je eens te verdiepen in makelaarskosten. Hoe worden deze bijvoorbeeld berekend? En hoe kun je nu op een eenvoudige manier de tarieven van verschillende makelaars vergelijken? Dit is belangrijke materie om je in te verdiepen voordat je een makelaar in de arm neemt.

Wel of niet makelaarskosten betalen?

Mensen vragen zich vanwege de kosten soms af of het wel nodig is om een makelaarskantoor in te schakelen. Hoeveel toegevoegde waarde heeft dit? Je zou het natuurlijk helemaal zelf kunnen doen, om zo te voorkomen dat je makelaarskosten moet betalen, maar dit is niet aan te raden. Bij de verkoop van een pand heeft het echt meerwaarde om een makelaar te hebben, deze kan voor jou bijvoorbeeld:

  • het huis taxeren en zo een goede vraagprijs vaststellen
  • het pand goed in de markt zetten
  • onderhandelingen voeren met potentiële kopers

Als je dit allemaal zelf moet doen, kost het je niet alleen heel veel tijd, de kans is ook groot dat je het niet op de juiste manier aanpakt. Jij hebt hier immers helemaal geen ervaring mee. Je kunt beter wat makelaarskosten betalen, dan een veel te lage prijs krijgen voor jouw huis of er veel te lang over doen voordat je een koper hebt gevonden. Ook bij aankoop van een woning heeft een makelaar meerwaarde. Ook weer vanwege het voeren van de onderhandelingen, maar ook omdat deze professional jou kan vertellen of de vraagprijs redelijk is of niet. Daarnaast kan een makelaar ook de staat van het pand voor jou beoordelen, zodat je geen kat in de zak koopt. Je betaalt dan wel wat makelaarskosten, maar je krijgt er ook veel voor terug.

Hoogte van de kosten

Voordat je nu meteen naar de dichtstbijzijnde makelaardij gaat, is het belangrijk om te weten dat de hoogte van de makelaarskosten sterk kan verschillen per makelaardij. Het is daarom echt aan te raden om de tarieven te vergelijken. Hoe doe je dit nu? Je kunt de gehanteerde tarieven helaas vaak niet vinden op de websites van makelaars. Maar wat je wel kunt doen, is vrijblijvend offertes opvragen. Zo kun je bijvoorbeeld achterhalen of een bepaald makelaarskantoor alleen courtage rekent, een bepaald percentage van de (ver)koopsom, of dat er ook een vast bedrag betaald moet worden. Je kunt dus zien hoe de makelaarskosten opgebouwd zijn en hoe hoog de totale kosten zouden worden bij de geschatte waarde van jouw pand. Gelukkig hoef je niet zelf verschillende makelaarskantoren te benaderen met het verzoek een offerte op te stellen, dit kun je heel gemakkelijk regelen via Makelaarkosten.nl. Zij geven niet alleen veel informatie over hoe de makelaarskosten meestal opgebouwd zijn en wat een gangbaar tarief is, maar je kunt bij hen ook eenvoudig offertes opvragen. Je hoeft dan maar één keer je gegevens in te vullen en je ontvangt offertes van verschillende makelaarskantoren bij jou uit de buurt!

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn