Zappsite

Dé startpagina van Nederland – ZappSite.nl

Het lasersnijden van metaal

Metaal is een materiaal dat zeer veelzijdig is. Dit houdt in dat het voor vele verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Het kan op veel verschillende manieren worden bewerkt, bijvoorbeeld door middel van zagen boren, frezen of draaien. Als je metaal wilt bewerken kan je echter ook kiezen voor het lasersnijden van metaal. Lasersnijden van metaal biedt enkele specifieke voordelen die later zullen worden uitgelicht. Voor het lasersnijden van metaal is een groot deel van de bestaande metalen geschikt. Dit heeft te maken met bepaalde eigenschappen van de stof. Een belangrijke eigenschap van metalen is dat ze elektriciteit geleiden. De geleidende eigenschappen van metalen verschillen echter per soort. Koper is bijvoorbeeld een zeer goede geleider en daarom wordt het zeer vaak gebruikt in elektriciteitsdraden. Elk metaal heeft dus weer specifieke eigenschappen. Wanneer u dus metaal wilt gebruiken voor een object, is het verstandig om uzelf eerst goed te informeren over de verschillende soorten voordat u een keuze maakt. Een materiaal dat te goed geleidend is of wat erg reflecterend is kan door deze eigenschappen minder geschikt zijn voor deze eigenschappen. Voor het lasersnijden van metaal hangt het dus van de specifieke eigenschappen van de stof af of deze geschikt is voor deze methode van bewerking. Lasersnijden van metaal is een unieke methode die nog vrij jong is. Toch heeft lasersnijden van metaal al binnen korte tijd een revolutie ontketend binnen de wereld van metaalbewerking. Lasers bestaan nog niet zo erg lang. In de 20e eeuw werden ze voor het eerst uitgevonden en sindsdien wordt de laser in steeds meer verschillende vakgebieden toegepast. De populariteit van de laser is niet vreemd als u de mogelijkheden ervan kent. Dit zijn er namelijk veel. Met behulp van een laserstraal kan je bijvoorbeeld materialen snijden. Wegens deze eigenschap worden laserstralen nu dus veelal ingezet voor het lasersnijden van metaal. Als u wilt weten waarom het lasersnijden van metaal zo’n bijzondere methode is, lees dan vooral snel verder bij de volgende alinea.

Waarom kiezen voor het van lasersnijden van metaal?

Misschien hebt u al een idee van wat een laser precies inhoudt, maar indien dit niet het geval is dan kunt u hier nog even kort teruglezen hoe dit principe werkt. Als u begrip heeft van de lasertechniek is het immers makkelijker om de mogelijkheden van het lasersnijden van metaal te begrijpen. Om even kort door de bocht te gaan is een laserstraal een lichtbundel. Deze lichtbundel is echter wel anders dan het licht dat afkomstig is van een lamp. Een laserstraal is een lichtbundel waarin de lichtstralen evenwijdig aan elkaar zijn. Zo’n lichtbundel wordt dus ook gebruikt voor het lasersnijden van metaal. Dit is anders dan het meeste licht dat wij kennen, omdat dit vaak uit een punt afkomstig waaruit de stralen divergeren. Er is echter wel een natuurlijke lichtbron waaruit evenwijdige lichtstralen afkomstig zijn: dit is de zon. Deze stralen zorgen er natuurlijk niet voor dat metaal wordt gesneden. Dit komt doordat de lichtbundel die afkomstig is uit de laser die wordt gebruikt voor het lasersnijden van metaal veel intenser is dan het licht van de zon. Bovendien wordt voor het lasersnijden van metaal enkel licht van een bepaalde golflengte gebruikt. Het licht van de zon bestaat daarentegen uit vele verschillende golflengtes. Dit maakt het onder andere mogelijk dat mensen kleuren kunnen zien. Een groot deel van het licht dat afkomstig is van de zon kunnen wij als mensen bovendien niet zien. We kunnen het wel op een andere manier waarnemen. Infrarood licht voelen we bijvoorbeeld als warmte en ultraviolet licht zorgt ervoor dat onze huid bruin wordt als we in de zon zitten. Voor lasersnijden van metaal wordt echter maar een zo’n golflengte gebruikt. Dit zorgt ervoor dat al het licht in de bundel op dezelfde manier op het materiaal waarmee het in aanraking komt reageert. Dit is zeer belangrijk voor het lasersnijden van metaal omdat dit grote precisie mogelijk maakt. Met het lasersnijden van metaal is het mogelijk om zeer nauwkeurige uitsneden te maken. Indien u dus een nauwkeurig uitgesneden stuk metaal nodig heeft, kunt u het beste kiezen voor het lasersnijden van metaal.

Meer weten? Kijk voor meer informatie verder rond op de website

Het lasersnijden van metaal biedt dus verscheidene mogelijkheden die afhankelijk van uw wensen zeer aantrekkelijk kunnen zijn. Een aantal van deze mogelijkheden zijn:

  • Er kunnen zeer complexe contouren uit het materiaal vervaardigd worden
  • Er is nauwelijks tot geen verlies van materiaal
  • De techniek kan op vele verschillende metaalsoorten worden toegepast

Het lasersnijden van metaal is dus een zeer nauwkeurige, veelzijdige en materiaal besparende techniek. Een nadeel van deze techniek is echter dat u het niet zomaar thuis kunt doen. Daarom is het zaak om de juiste professional voor al uw snijwerk. Een goed bedrijf waar metalen worden gesneden met behulp van een laserstraal is Luma Hengelo BV. Bij dit bedrijf wordt er goed geluisterd naar de wensen van de klant en men denkt hier graag met u mee. Bij dit bedrijf staan service en kwaliteit zeer hoog in het vaandel en dit merkt u als klant zeker op. Luma Hengelo BV bestaat al ruim 25 jaar en heeft dus ruimschoot ervaring op de metaalbewerkingsmarkt. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van metaalbewerking? Kijk dan vooral verder rond op de website. Daarnaast kunt u ook altijd telefonisch of via de email contact opnemen. Bij Luma Hengelo BV staan de medewerkers altijd voor u klaar!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn