Zappsite

Dé startpagina van Nederland – ZappSite.nl

Gastouder, crèche of oppas

Op het moment dat u voor het eerst kinderen krijgt, is het natuurlijk altijd de vraag hoe u daarna uw leven inricht. Blijft u allebei werken of blijft een van u beide tussen om voor het kindje te zorgen? En als u allebei blijft werken, hoe regelt u dan de opvang van uw kind? U kunt dit op verschillende manieren regelen. Zo kunt u kiezen voor een oppas, voor een gastouder of voor de crèche. Voor veel mensen is de gastouder of de crèche niet meteen het eerste waar zij aan denken, zij zullen willen proberen om een oppas te vinden binnen de eigen kring. Vaak worden de grootouders gevraagd en in sommige gevallen vinden deze het ook erg fijn om op de kleinkinderen te passen. Maar dit is natuurlijk niet voor iedereen een goede mogelijkheid. Soms wonen de grootouders te ver weg of zijn zij fysiek niet meer in staat tot lange oppasdagen. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat zij niet de verplichting van een vaste oppas dag willen hebben of dat zij het zelf nog te druk hebben met hun eigen werk en andere bezigheden. Als dat het geval is, dan zult u dus van een gastouder of een crèche gebruik moeten gaan maken. Veel mensen hebben hier in eerste instantie een minder goed beeld bij, maar dat is echt niet nodig. Zowel opvang door een gastouder als door een crèche verloopt erg professioneel en u kunt er zeker van zijn dat uw kindje op een goede plek zit. Bovendien heeft dit als voordeel, ten opzichte van het zwart betalen van een oppas, dat u aanspraak kunt maken op kinderopvangtoeslag en zo de kosten voor de opvang dus sterk kunt drukken. Daarnaast heeft een gastouder als voordeel dat het erg lijkt op oppassen door een familielid of bekende, uw kleintje wordt immers gewoon bij iemand thuis opgevangen en draait daar als het ware in het gezin mee.

Pluspunten van gastouder

Het meedraaien in het gezin is een belangrijke reden om voor een gastouder te kiezen, maar er zijn nog veel meer pluspunten te noemen, namelijk:

  • vertrouwd gezicht
  • kleinschaligheid
  • stabiliteit
  • flexibiliteit
  • meer ontspannen en zelfverzekerde kinderen

Het eerste grote pluspunt van een gastouder is natuurlijk dat u deze zelf uitkiest, terwijl u bij een crèche maar moet afwachten wat voor personeel door het bestuur aangenomen wordt. Bovendien zijn er vaak veel wisselingen binnen het personeel, waardoor het iedere keer weer afwachten is wie er die dag aanwezig zal zijn. Bij een gastouder zien u en uw kindje iedere keer dezelfde persoon. Dit zorgt ervoor dat er een band opgebouwd kan worden, dat er een stabiele opvangomgeving is en dat er vertrouwdheid ontstaat. Voor de binding van uw kleintje is dit natuurlijk gunstig. Een ander groot pluspunt is de kleinschaligheid, er worden in een gastgezin nooit meer dan vijf kinderen opgevangen. Dit betekent dat er veel persoonlijke aandacht gegeven kan worden. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat vaste opvang door één persoon in een stabiele omgeving met weinig andere kinderen ervoor zorgt dat de kinderen meer zelfverzekerd en ontspannen worden. Een ander pluspunt is de flexibiliteit die een gastouder kan bieden. U hebt dan niet te maken met vaste openingstijden en sluitingstijden en kunt in overleg tijden afspreken waarop u uw zoon of dochter kunt brengen. Vaak wordt er vierentwintig uur per dag opvang geboden, waardoor dit ideaal is voor mensen die in ploegendiensten werken of voor mensen die om een andere reden wisselende werktijden hebben. Er zijn dus veel verschillende redenen waarom u juist voor een gastouder zou kiezen.

Zaken regelen via gastouderbureau

Wilt u een gastouder gaan gebruiken voor de opvang van uw kindje, dan is het natuurlijk de vraag waar u een goed persoon hiervoor kunt vinden. U kunt natuurlijk zelf op zoek gaan, maar u kunt er ook voor kiezen om van de diensten van een gastouderbureau gebruik te maken. Dit is hoe dan ook aan te raden, aangezien u er dan zeker van kunt zijn dat alle administratieve en financiële zaken goed geregeld zijn. Dus ook als u zelf een gastouder hebt gevonden, is het alsnog verstandig om alle zaken via het bureau te laten lopen, zodat u zeker weet dat alles goed geregeld is. Woont u in de regio Twente of de Achterhoek? Dan is het een goede keus om gebruik te maken van de diensten van het gastouderbureau Snoesje. Zij hebben alles zeer professioneel geregeld en u weet dan ook zeker dat u bij hen een professionele gastouder kunt vinden die zijn of haar zaken goed voor elkaar heeft. Meldt u zich bij hen aan, dan zult u eerst uitgenodigd worden voor een gesprek met een van de medewerkers. In dit gesprek kunt u naar voren laten komen aan wat voor eisen een gastouder voor u moet voldoen. Aan de hand van dit gesprek wordt er in het bestand gekeken of er ook iemand is die aan uw wensen voldoet. U kunt vervolgens met deze persoon of misschien zelfs personen kennis maken en kijken of het ook klikt. Klikt het, dan vindt er een plaatsingsgesprek plaats, waarin de overeenkomsten geregeld worden. Zo weet u zeker dat alles goed op papier staat. Na verloop van tijd vindt er een evaluatie plaats om te kijken of alles naar wens verloopt. Als u een gastouder zoekt, dan is het dus zeer aan te raden dit via een bureau te regelen.

Meer van gastouderbureausnoesje.nl

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn