Zappsite

Dé startpagina van Nederland – ZappSite.nl

De verschillende soorten incontinentie waarvan vrouwen last kunnen hebben

Vrouwen kunnen door verschillende oorzaken te maken krijgen met incontinentie. Regelmatig komen plasproblemen voor op middelbare leeftijd, maar eerder is ook absoluut mogelijk. Voor het op de juiste manier kunnen omgaan met en eventueel behandelen van incontinentie, is het van belang u ervan bewust te zijn dat er niet slechts één vorm van incontinentie bestaat. In dit blog leest u alles over de verschillende vormen van continentie en de oorzaken die hieraan ten grondslag kunnen liggen.

Stress- of inspanningsincontinentie

De benaming stressincontinentie zal u wellicht doen vermoeden dat u plasproblemen ervaart wanneer er sprake is van stress. Echter wordt hier onder stress fysieke spanning verstaan. Daarom wordt deze vorm van incontinentie ook wel inspanningsincontinentie genoemd. U laat bij deze vorm urine lopen wanneer er druk op uw blaas staat. Dit kan gebeuren wanneer u bijvoorbeeld sport, traploopt, iets optilt, maar ook wanneer u niest of hoest. Bij vrouwen is dit de vaakst voorkomende vorm van incontinentie. De overgang, ouderdom en verzwakte bekkenbodemspieren zijn vaak de oorzaak.

Aandrangincontinentie

Aandrangcontinentie wordt ook wel eens een overactieve blaas genoemd, alhoewel dit slechts een van de oorzaken is en geen synoniem van deze vorm van incontinentie. Het belangrijkste kenmerk hiervan is dat u regelmatig een plotselinge en sterke aandrang voelt om te plassen. Op het moment dat u zich realiseert dat u naar het toilet moet, is het vaak al te laat en verliest u al urine. Dit kunnen enkele druppels zijn, maar ook uw gehele blaasinhoud. Naast een overactieve blaas kan ook een urineweginfectie hieraan ten grondslag liggen.

Gemengde incontinentie

Bij een derde van de vrouwen met plasproblemen is er sprake van gemengde incontinentie. Dit houdt in dat u de symptomen van zowel inspannings- als aanspanningsincontinentie vertoont. Zo kunt u dus urine verliezen tijdens het uitvoeren van bepaalde activiteiten, maar kan de aandrang ook zonder enige aanleiding plotseling opkomen. Urineverlies komt dan ook vaak voor nadat u wat water hebt gedronken. Om te voorkomen dat urineverlies uw dagelijks leven stillegt, kunt u gebruik maken van de producten van TENA bijvoorbeeld.

Overloopincontinentie

De vierde vorm van incontinentie is de zogeheten overloopincontinentie. Net zoals een emmer overloopt wanneer deze te vol raakt, gebeurt ditzelfde bij uw overvolle blaas. Houdt u in een bepaalde situatie de urine te lang vast, dan raakt uw blaas vergroot en overgevoelig, waardoor het voor hem moeilijk is om deze druk aan te kunnen. Overloopincontinentie houdt doorgaans in dat u druppels en/of scheutjes verliest en vaak aandrang voelt, terwijl u per keer slechts kleine hoeveelheden plast. Ook druk in uw buik die andere oorzaken heeft, bijvoorbeeld obstipatie, kan leiden tot urineverlies.

Ontlastingsincontinentie: hier praten we nóg minder graag over

Wanneer we het woord incontinentie horen, denken we automatisch aan incontinentie voor urine. Misschien niet zo gek, want incontinentie voor ontlasting is iets waar we ons -ten onrechte- nog meer voor schamen. Is er sprake van incontinentie voor ontlasting, dan heeft u verminderde of helemaal geen controle meer over de sluitspieren van uw darmen. Deze vorm van incontinentie kan een gevolg zijn van ouderdom, maar ook van een lichamelijke of neurologische aandoening.

Grip houden op uw dagelijks leven met TENA

Veel meer mensen dat u waarschijnlijk denkt hebben te maken met een van bovenstaand beschreven vormen van incontinentie. Dat betekent ook dat er inmiddels een uitgebreid aanbod aan incontinentiematerialen is ontwikkeld om deze ongemakken op te vangen. TENA voert een brede productlijn. Behalve dat er verschillende soorten incontinentiemateriaal verkrijgbaar zijn, bestaan er ook nog eens verschillende maten. De materialen van dit wereldwijd bekende merk houden u niet alleen droog, maar beschermen ook tegen vervelende geurtjes en huidirritatie bij incontinentie.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn