Zappsite

Dé startpagina van Nederland – ZappSite.nl

De huurrecht advocaat: wat doet deze?

Vele mensen komen in hun leven in aanraking met een huurbaas in verband met een woning, kamer of appartement die ze huren. Gelukkig bestaan er goede huurbazen, maar het zijn voornamelijk de verhalen over de slechte huisbazen die de boventoon voeren. Voornamelijk in de studentenwereld worden jongeren slachtoffer van de zogenaamde ‘huisjesmelker’. Dit is vaak een persoon met meerdere huizen in bezit, die hij probeert zo efficiënt mogelijk te verhuren en zoveel mogelijk aan te verdienen. Vaak wordt er weinig onderhoud gepleegd aan de huizen en wordt er een hoog bedrag gevraagd voor de huur van de kamer. Door de grote vraag naar kamers en het kleine aanbod komt de huisjesmelker in een machtspositie, waarin hij of zij grof geld kan verdienen. Dit is waar een huurrecht advocaat zou kunnen helpen om de situatie te verbeteren.

Wat is een huurrecht advocaat?

Het huurrecht gaat over de verhoudingen tussen de twee betrokken partijen: de verhuurder en de huurder. Voorbeelden van huurrecht zijn de rechten en plichten van beide partijen, ontruiming van de huurwoning, onderhoud, huurprijsbescherming, indexatie van de huur of regels wat betreft onderhuur. In het geval van een zogenaamd huurgeschil kan een huurrecht advocaat ingeschakeld worden. Zo’n advocaat kan door beide partijen ingeschakeld worden voor bijstand bij bijvoorbeeld een conflict met de (ver)huurder of het opstellen van een rechtsgeldig contract. Het is hierbij belangrijk te benoemen dat huurders over het algemeen goed beschermd zijn door de wet. De verhuurder kan een huurder niet zomaar uit de woning zetten. Dit heet huurbescherming. Voor verschillende huurvormen zijn er ook verschillende voorwaarden met betrekking tot opzegging. Daarom kan het handig zijn om een huurrecht advocaat te informeren.

Waar is een huurrecht advocaat te vinden?

In het geval van bijvoorbeeld een huisjesmelker kan ervoor gekozen worden om een huurrecht advocaat in te schakelen. De volgende stap is het zoeken van een geschikte advocaat. Zo’n persoon vind je bij een advocatenkantoor, zoals bijvoorbeeld Damsté advocaten en notarissen. Dit kantoor werkt vanuit Enschede, Almelo en Amsterdam en biedt juridische dienstverlening aan ondernemers, particulieren en (semi) overheid en instellingen. Er is niet alleen een huurrecht advocaat te vinden, want Damsté is van alle markten thuis wat betreft rechten. Zo kan er juridische hulp ingeschakeld worden door Damsté in het geval van:

  • Aanbesteding en mededinging
  • Arbeidsrecht
  • Bestuursrecht
  • Bewindvoering
  • Bouwrecht
  • Huurrecht en vastgoed

Alsmede in het geval van cassatie na hoger beroep, civiele procedure, erfrecht, familierecht, letselschade, herstructurering en faillissement, notariaat, ondernemingsrecht en strafrecht. Wat betekent het huurrecht voor een student? Bij het aannemen van een kamer moeten studenten weten dat het huurrecht voornamelijk dwingend of semi dwingend recht is. Dit houdt in dat er niets anders in contracten mag staan dan in de wet geschreven staat, tenzij de afspraak in het voordeel van de huurder is. Bij een kamer waarbij de student zich niet in mag schrijven bij de gemeente moeten meteen de alarmbellen gaan rinkelen. Een ander belangrijk feit voor studenten is het volgende: als de student binnen 18 maanden vanaf de start van de huur ontdekt dat er te veel huur betaald wordt, kan de te veel betaalde huur teruggekregen worden en moet er een nieuwe huurprijs vastgesteld worden. De huurrecht advocaat kan ingeschakeld worden bij een groot meningsverschil met de huisbaas, het onterecht plotseling opzeggen van het huurcontract door de verhuurder en wanneer de verhuurder weigert groot noodzakelijk onderhoud te plegen. Bij sleutelgeld en hoge administratiekosten moeten ook alarmbellen gaan rinkelen, maar gelukkig kan er altijd teruggevallen worden op de huurrecht advocaat.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn