Zappsite

Dé startpagina van Nederland – ZappSite.nl

Ben jij boventallig verklaard?

Het kan iedereen gebeuren, je hebt een fijne baan en wordt dan boventallig verklaard. Wat houdt dit precies in? Wanneer kan dit gebeuren en wat zijn jouw rechten? Er komt in een dergelijke situatie veel op je af en je wilt er zeker van zijn dat alles op de juiste manier afgehandeld wordt, dat is begrijpelijk. Ben jij boventallig verklaard en wil je weten of alles op de juiste manier verlopen is? Of heb je twijfels over de aankoop van jouw werkgever en heb je juridische hulp nodig? Schakel dan de hulp van Juridisch Platform in.

Wanneer word je boventallig verklaard?

Een bedrijf kan om verschillende redenen teveel personeel hebben en dit kan er eventueel toe leiden dat jij als werknemer boventallig verklaard wordt. In welke situaties kan dit gebeuren? Dit kan het geval zijn als:

  • de bedrijfsresultaten dusdanig slecht zijn dat er bezuinigd moet gaan worden op de personeelskosten
  • processen binnen het bedrijf geoptimaliseerd worden, waardoor minder personeel nodig is
  • het bedrijf fuseert of een ander bedrijf overneemt

Er kunnen dus verschillende oorzaken zijn, maar het komt er dus bij alle redenen op neer dat er meer mensen in dienst zijn dan op dat moment nog wenselijk is. Is dit op jouw werkplek het geval, dan betekent dit niet dat werkgevers willekeurig kunnen gaan bepalen wie van het personeel weg moet en wie er kan blijven. Als je boventallig verklaard wordt, is daar dus, als het goed is, een proces aan vooraf gegaan. Zo moet jouw werkgever het afspiegelingsbeginsel toepassen. Dit houdt in dat per leeftijdscategorie gekeken wordt wie er kan blijven en wie niet. Daarbij wordt rekening gehouden met zaken als: recht op AOW, contractduur en werkjaren bij de onderneming. Of jij of juist een van jouw collega’s boventallig verklaard wordt, hangt dus van dit afspiegelingsbeginsel af.

Ontslag of niet?

Natuurlijk kun jij de pech hebben dat net jij degene bent die volgens het afspiegelingsbeginsel boventallig verklaard moet worden. Betekent dit dan dat jij automatisch jouw baan kwijt bent? Nee, je werkgever moet namelijk eerst kijken of er misschien op een andere plaats binnen de onderneming plek voor jou is. Is dit het geval en is dit een passende functie, dan dien jij deze in principe te accepteren. Spreekt de betreffende functie jou niet aan en twijfel je of het wel een passend aanbod is, dan kun je juridische hulp inschakelen van Juridisch Platform. Zij kunnen dan helpen met een beoordeling hiervan. Ben jij boventallig verklaard en zijn er geen andere functies beschikbaar? Dan zul je ontslagen worden. Ook hierbij dient een werkgever bepaalde regels in acht te nemen. Zo kan er een vaststellingovereenkomst opgesteld worden waarin de voorwaarden van het ontslag opgenomen worden. Of er kan een ontslagprocedure bij het UWV gestart worden. Heb jij twijfels of dit allemaal op de juiste manier verloopt? Ook dan kun je baat hebben bij juridische hulp. Heb jij te maken met een situatie waarin jij boventallig verklaard bent of dreigt te worden? Dan kunnen de ontslagjuristen van Juridisch Platform samen met jou kijken of het traject op een goede manier afgehandeld wordt.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn