Zappsite

Dé startpagina van Nederland – ZappSite.nl

3D printing nu ook volop in gebruik in Nederland

Na een halve eeuw onderzoek doen naar het opbouwen van objecten uit verschillende lagen is de 3D printer ontstaan. Eerst werd deze techniek vooral grote bedrijven gebruikt. De printers maakte toen nog gebruik van ‘rapid prototyping’ en waren erg duur. De eerste 3D printers kwamen vervolgens op de markt in het begin van de jaren negentig. Deze waren nog steeds erg duur en maakten nog wel gebruik van ‘rapid prototyping’. Hierna is er eerst een 3D printer gemaakt die enkel met metalen kon werken, waarna ook printers werden gemaakt die gespecialiseerd waren in andere stoffen. 3D printing heeft echter pas een snelle opmars in Nederland gemaakt gedurende de afgelopen jaren. Ook al denken veel mensen nog steeds dat 3D printing iets futuristisch is dat alleen in films gebeurd zijn er al veel mensen die ermee werken. Als je er echter over nadenkt, is het verschil tussen een normale printer en 3D printing niet zo groot. In plaats van inkt op papier spuiten bij een reguliere printer, wordt er nu laagje voor laagje van een bepaald materiaal op elkaar gespoten. Hierdoor is het ontstaan van 3D printing op zich niet zo revolutionair. De toepassingen die je erbij kunt bedenken zijn dit echter wel. Doormiddel van 3D printing kan je namelijk alle mogelijke dingen van alle mogelijk te bedenken vormen maken. Zo kan je alles wat je wil, binnen de grenzen van de grote van de printer, maken bij je thuis. Als je dit doortrekt, en in de toekomst iedereen thuis een printer zou hebben, zouden winkels zelfs overbodig worden. De printers worden namelijk steeds goedkoper en de materialen ook, omdat ze veel gebruikt worden kunnen ze in grotere hoeveelheden worden geproduceerd. Mensen kunnen dan dus tegen een lagere prijs dan in de winkel maken wat ze willen. Het zou zelfs kunnen dat mensen hun voedsel gaan printen.

Mogelijke gevolgen van 3D printing

In de toekomst zal het hoogstwaarschijnlijk zo zijn dat massaproductie vervangen gaat worden door 3D printing. Producten die nu doormiddel van massaproductie worden gemaakt in verre oorden en vervolgens hierheen vervoerd worden, zullen in de toekomst gewoon ter plekke geprint worden. Ook al zullen de materialen op locatie misschien iets duurder zijn, dit zal ruimschoots opgevangen worden door de daling in verzendkosten die dan wegvalt. Nu is het namelijk zo dat mensen tegen hele lage lonen werken en goedkope materialen gebruiken. Zou het niet veel beter voor de arbeidsverdeling zijn als de producten die verkocht worden in een land ook gewoon daar geproduceerd worden? Een ander gevolg is dat aanpassingen in producten veel gemakkelijker gemaakt kunnen worden. Nu er nog massaproductie is moeten er enorm kostbare veranderingen in fabrieken gemaakt worden als er een klein dingetje aan een product moet worden veranderd. Bij 3D printing hoeft er echter enkel een aanpassing in de software gedaan te worden en dan kan het product al anders uitgeprint worden. Op deze manier kan er veel meer voldaan worden aan de creatieve en uiteenlopende wensen van de consumenten. Het zal namelijk niet snel zo zijn dat fabrieken met 3D printers overbodig zullen worden, want de materialen zullen natuurlijk veel goedkoper ingekocht kunnen worden op grote schaal dan op kleine schaal bij iemand thuis. Zo kan je zeggen dat er toch nog een stukje massaproductie overblijft als 3D printing nog meer in ons dagelijks leven integreert, alleen op hele andere schaal en een hele andere soort. Als iedereen aan 3D printing doet en hier eten mee kan maken zullen niet alleen winkels, maar ook restaurants overbodig worden. Al zullen er altijd wel enkele overblijven omdat mensen het gezellig vinden op uit eten te gaan. Daarnaast zullen supermarkten ook enorm moeten veranderen door 3D printing. Ze zullen bijvoorbeeld niet meer afgemaakte producten moet gaan verkopen zoals brood en snoepjes, maar alleen de bestandsdelen voor deze eindproducten. Zo volstaat het als er gewoon een groot schap is met alle mogelijke voedingsstoffen die mensen vervolgens zelf thuis bij elkaar kunnen voegen en in elke mogelijke vorm kunnen uitprinten. Door al deze veranderingen in de kans groot dat er een economische shift zal plaats gaan vinden wat betreft economische belangen. Zo heeft China nu een enorme machtspositie veroverd doordat ze competitief zijn met goedkope productie op grote schaal. Als dit echter wegvalt en iedereen zelf zijn producten print doormiddel van 3D printing dan hebben ze niets meer aan hun grote fabrieken. Maar aan de andere kant zullen er altijd producten zijn die niet geschikt zijn voor 3D printing, deze zouden dan toch nog in landen als China kunnen worden geproduceerd en op deze manier kan massaproductie toch een rol blijven spelen.

3D printing goed of slecht?

Zoals hierboven uiteengezet zijn er uiteenlopende voor en nadelen die komen kijken bij de opgang van 3D printing. Er zijn grote politieke en economische gevolgen die de hele wereld zullen beïnvloeden. Maar ook in ons dagelijks leven zullen ze een hoop veranderen, zoals onze eetgewoontes en onze wekelijkse boodschap bij de Albert Heijn. Maar wij krijgen er ook veel voor terug. Denk aan de enorme creativiteit die erbij komt kijken en de hoeveelheid aan keuzes die we kunnen maken bij elk product. Ook kan 3D printing goed zijn voor de werkgelegenheid in ons eigen land omdat er weer meer geproduceerd zal worden op lokaal niveau. Maar het is allemaal nog zo in de kinderschoenen dat het moeilijk is om echt uitsluitsel te geven.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn